- vad, varför och hur. en resurssida för dig som vill jobba med blogg i skolan -

(i "bloggarkivet" kan du se att du får läsa bloggen nedifrån och upp. det senaste inlägget hamnar överst)


OSKAR.HALLBERG@STUDENT.KONSTFACK.SE





onsdag 23 december 2009

HUR OCH VARFÖR MAN LÅSER EN BLOGG?



Att begränsa tillgängligheten på sin blogg kan vara bra om de som bloggen rör inte vill att alla ska kunna ta del av vad som finns på bloggen, d.v.s. om du vill ha ett mer privat diskussionsforum. Anledningen till att jag har en av mina skolbloggar låsta är för att innehållet egentligen bara rör klassen som jag jobbar med. Eleverna kan känna sig trygga med att deras grejer inte synas för hela världen (om dom inte vill det dvs).

Själva låsningen av bloggen har två moment kan man säga. Det ser du även i filmklippet ovanför.

1. Det första är att gå in under "inställningar" och sen vidare under "tillstånd". Här finns en rad olika alternativ för hur privat din blogg ska vara. Vill du att den ska vara helt privat väljer du "endast de som jag väljer". Under öppnas då en möjlighet att skicka ut mail till de man ska bjuda in. Detta är ett måste för i steg två handlar det om att mottagaren ska acceptera ens inbjudan.

2. Nu ska i bästa fall mottagaren fått ett mail där personen bjuds in att läsa din blogg. I mailet finns en länk som leder till blogger.com. Personen som ska läsa måste alltså skapa ett konto. Där följer du exakt samma steg som du gjorde när du skapade bloggen. Det viktigaste är att personen fullföljer inloggandet och accepterar i slutet tills du kommer till sidan. Annars får du göra om.

Jag har haft problem just med att få eleverna att logga in och acceptera inbjudan, det är en ganska omständlig procedur. Men kommer du igång med det här arbetssättet kan det bli hur bra som helst.

Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar