- vad, varför och hur. en resurssida för dig som vill jobba med blogg i skolan -

(i "bloggarkivet" kan du se att du får läsa bloggen nedifrån och upp. det senaste inlägget hamnar överst)


OSKAR.HALLBERG@STUDENT.KONSTFACK.SE





fredag 18 december 2009

VARFÖR?

Varför tycker jag att blogg är ett bra verktyg att jobba med i skolan? Varför tycker jag att man kan använda sig av en blogg istället för en hemsida för att nå ut med uppgifter och lektionsupplägg?

För det första är internet ett bra hjälpmedel för att kommunicera med elever (men också mellan lärare). Det är perfekt för en diskussion om ett ämne där eleverna gör sin läxa och svara på uppgiften direkt på bloggen. Med hjälp av "kommentera-funktionen" kan de lätt publicera sina åsikter om inläggen. De kan på så sätt diskutera sinsemellan vilket jag tycker är ett stort plus. Dessutom ger en skriftlig diskussion möjlighet till mer eftertänksamhet och reflektion.

Många elever är dessutom aktiva internetanvändare och både har egna bloggar samt besöker andras. De är vana vid den kommunikationsvägen och de som inte är så aktiva på lektionen kanske är mer aktiva hemma framför datorn.

Dessutom är bloggen enkel att jobba med. Till skillnad från en hemsida så kan man snabbt lägga upp information och ha flera olika bloggar igång samtidigt. På så vis kan en blogg kanske vara enkel om man har olika klasser och olika uppgifter. Man behöver heller inte tänka så mycket på utformningen då det finns färdiga mallar att jobba med. Det kan vara begränsande om man vill formge och programera men det är bra att man "bara" kan koncentrera sig på innehållet.

Det finns många fler anledningar till att använda blogg i undervisningen och jag kommer komma med fler idéer, men ni kan också skriva om ni själva har någon idé om varför eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar